LUMBOISCHIALGIA KOD HOSPITALIZOVANIH BOLESNIKA ZRAŽENIH VIRUSOM COVID-19 - Ilić, Jovan; Kostić, Aleksandar; Stojanović, Nikola; Djordjević, Marija; Kostić, Emina; Nikolov, Vesna; Mitić, Radisav (Acta medica Medianae, 2023)
Klinička slika bolesnika sa infekcijom izazvanom virusom COVID-19 varira od asimptomatskih i veoma blagih stanja do oštećenja više organa, teške pneumonije i septičkog šoka. Iako se relativno često javlja u populaciji koja nije obolela od virusa COVID-19, nema dovoljno podataka o lumboischialgiji kod hospitalizovanih COVID-19 bolesnika u naučnoj literaturi. Stoga je cilj našeg istraživanja bio da ispitamo učestalost lumboischialgije, kao i njene karakteristike kod hospitalizovanih bolesnika zaraženih virusom COVID-19. Istraživanje je obuhvatilo 119 bolesnika sa potvrđenom infekcijom izazvanom viursom COVID-19 PCR testom za SARS-Cov-2. Prisustvo lumboischialgije procenjivano je na osnovu anamnestičkih podataka, dostupne medicinske dokumentacije i kliničkog pregleda bolesnika. U našoj studiji ukupno 39 pacijenata (68,42%) sa prethodnom istorijom lumboischialgije imalo je recidiv ove bolesti. Sa druge strane, u grupi bolesnika koji nikada ranije nisu imali lumboischialgiju, 30 bolesnika (48,38%) prvi put doživelo je ovu bolest. Utvrđena je statistički značajna veza između prethodne istorije lumboischialgije i recidiva lumboischialgije kod hospitalizovanih bolesnika sa COVID-19 virusom (LR = 25,317; p = 0,000). Bol sa lumboischialgičnim karakteristikama kod hospitalizovanih pacijenata sa COVID-19 virusom korelirao je sa dužinom hospitalizacije, uzrastom bolesnika i vakcinalnim statusom. Rezultati našeg istraživanja ukazuju na veliku šansu da bolesnici sa prethodnom istorijom lumboischialgije mogu doživeti recidiv tokom hospitalizacije zbog infekcije izazvane virusom COVID-19.