ZASTUPLJENOST DEPRESIVNIH SIMPTOMA KOD ZAPOSLENIH U ZDRAVSTVENOJ USTANOVI TERCIJARNOG TIPA U BEOGRADU TOKOM PANDEMIJE VIRUSA COVID-19 - Giljača, Sonja (Acta medica Medianae, 2023)
Povećano radno angažovanje tokom pandemije virusa COVID-19 sigurno je narušilo zdravlje zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Cilj ovoga rada jeste da se utvrde neke od posledica navedenih zdravstvenih promena. Sprovedena je panel longitudalna studija (za dva vremeska perioda: 2020. i 2021. godinu od marta do maja meseca) kod zaposlenih u Institutu za neonatologiju Beograd, primenom upitnika PHQ-9 za samoprocenu depresivnih simptoma, EQVAS za samoprocenu zdravstvenog stanja i opštim upitnikom prikupljeni su socijalni podaci ispitanika, dati deskriptivno. Ukupna vrednost skora PHQ-9 upitnika za sve zaposlene u 2020. godini iznosila je 5,54 + 4,9, a u 2021. godini 3,8 + 5,12. Zastupljenije su bile žene (95,6%), a 66,0% ispitanika bilo je u braku i univerzitetskog obrazovanja.