BILJNI I TRADICIONALNI BILJNI LEKOVI U REPUBLICI SRBIJI - Pavlović, Dragana; Kundaković-Vasović, Tatjana; Kovačević, Nada (Acta medica Medianae, 2023)
Prema Zakonu o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srbije, koji je usklađen sa evropskim direktivama o lekovima, supstanca koja predstavlja aktivnu komponentu leka može biti i biljnog porekla. Biljni lekoviti proizvodi (biljni lekovi – BL i tradicionalni biljni lekovi – TBL) primenjuju se za prevenciju i lečenje određenih oboljenja i stanja, njihovih početnih, blažih, ali i hroničnih i rekurentnih oblika. U smernicama o farmaceutskom kvalitetu BL i TBL insistira se na rigoroznom i detaljnom definisanju polaznih biljnih sirovina, proizvodnog procesa i gotovih farmaceutskih proizvoda. Registracija ovih vrsta lekova obavlja se u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Tokom procesa registracije BL primenjuje se „Herbal Anatomical Therapeutic Chemical“ sistem koji je je sastavni deo WHODrug Global sistema za klasifikaciju proizvoda i supstanci (HATC). Za sada je broj registrovanih BL i TBL u Srbiji skroman, u poređenju sa njihovim brojem u većini zemalja članica Evropske Unije. Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije kontroliše uputstva za lekove u kojima moraju biti naznačeni, između ostalog, i svi podaci o indikacijama, doziranju, kontraindikacijama, merama opreza, neželjenim reakcijama i interakcijama. Dakle, primena registrovanih BL i TBL predstavlja savremeni fitoterapijski pristup i najbezbedniji način korišćenja biljnih lekovitih supstanci i preparata. Pored lekovitih, na tržištu postoje i druge kategorije biljnih proizvoda (biljni dodaci ishrani, biljni čajevi itd.), koji nisu namenjeni terapiji i lečenju. Stavljanje u promet dijetetskih proizvoda zasniva se na drugim zakonima i pravilnicima, a može se realizovati posle upisa u Registar dijetetskih proizvoda, za šta je nadležno ministarstvo za poslove zdravstva.