ISKUSTVA BOLESNIKA LEČENIH NA ODELJENJU REANIMACIJE, VEZANA ZA DOŽIVLJAJ BOLA, ADEKVATNOST PROCENE I KUPIRANJA BOLA - Pejaković, Jasmina; Vicković, Sanja (Acta medica Medianae, 2023)
Jedinica intenzivne nege i reanimacije (JIL) je bolničko odeljenje u kojem se pruža optimalna nega kritičnim bolesnicima i vrši se lečenje kritičnih bolesnika. Odeljenje reanimacije je vrlo stresno okruženje za bolesnike. Ciljevi ovog istraživanja bili su procena i identifikacija iskustva bola kod bolesnika na intenzivnoj nezi i adekvatna procena bola. Ova studija sprovedena je kao prospektivna, opservaciona studija na 121 bolesniku, lečenom na Odeljenju reanimacije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine. Svi pregledani bolesnici, koji su zadovoljili kriterijume uključivanja u studiju, hospitalizovani na ovom odeljenju, bili su stariji od 18 godina i intervjuirani su uz krevet. Podaci su prikupljeni korištenjem upitnika, koji je lekar ispunio tokom razgovora s bolesnikom. U trajanju od 3 do 7 dana hospitalizovano je 32,2% bolesnika, isti procenat bolesnika hospitalizovan je u trajanju dužem od 7 dana, dok je 21,5% hospitalizovano od jednog do 3 dana, a 14,1% na jedan dan. Nemogućnost govora navelo je 61,8% bolesnika, 14,5% bolesnika kao problem navelo je nemogućnost govora i zbunjenost po pitanju toga kome bi se obratili. 64,46% bolesnika primilo je analgetsku terapiju ubrzo nakon žalbe na bol, dok je 4,13% bolesnika izjavilo da ne uzima analgetike i nakon što su se žalili na bol. 84,1% bolesnika primilo je terapiju intravenozno. Na pitanja o zdovoljstvu lekom, potvrdno je odgovorilo 56% bolesnika, dok 3,5% bolesnika nije bilo zadovoljno propisanim analgeticima. Najjači dnevni bol imalo je 55,37% bolesnika. Pojačanju intenziteta bola doprineli su brojni faktori: opseg izvedenog hirurškog lečenja, hirurška rana, povrede i prelomi, brojni medicinski zahvati, dugotrajna nepokretnost u krevetu i, kao posedica toga, bol u leđima.