PREOPERATIVNA PRIPREMA BOLESNIKA NA HRONIČNOJ ANTITROMBOTIČKOJ TERAPIJI ZA ELEKTIVNU NESRČANU HIRURGIJU: English - Živadinović, Jelena (Acta medica Medianae, 2023)
Preoperativna priprema bolesnika na antitrombotičkoj terapiji (antiagregaciona i antikoagulantna terapija) izazovna je, zbog toga što prekid terapije nosi rizik od tromboembolijskog događaja, a operacija je povezana sa rizikom od krvarenja. Mora se napraviti balans između tromboembolijskog rizika i rizika od krvarenja i doneti odluka o tome da li će antitrombotička terapija biti prekinuta. Svaki bolesnik zahteva individualan pristup. Ovo znači izračunavanje tromboembolijskog rizika i rizika od krvarenja za svakog bolesnika. Rizik od krvarenja je zasnovan na individualnim karakteristikama bolesnika i riziku koji nosi sama hirurška intervencija. Tromboembolijski rizik je kompleksniji za izračunavanje. Ukoliko je doneta odluka da se prekine antitrombotička terapija, sledeće pitanje je koliko pre operacije treba biti prekinuta i da li neophodno premošćavanje.