ANKSIOZNOST, DEPRESIJA I KVALITET ŽIVOTA KOD BOLESNIKA SA GLAUKOMOM - Tošić Golubović, Suzana; Jocić, Hristina; Gugleta, Uroš; Nikolić, Gordana; Stojanović, Nikola M (Acta medica Medianae, 2022)
Prethodne studije pokazale su značajan komorbiditet između depresivnih i anksioznih poremećaja i glaukoma, koji je drugi najčešći uzrok gubitka vida u svetu. Ova studija imala je za cilj utvrđivanje prisustva depresije i anksioznosti, kao i procenu kvaliteta života bolesnika sa glaukomom, uz upoređivanje ovih rezultata sa rezultatima zdrave populacije. Studija preseka sprovedena je na Klinici za oftalmologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Niš. Prisustvo anksioznosti i depresije procenjeno je pomoću Zungovih instrumenata za samoocenjivanje anksioznosti i depresije, a kvalitet života procenjen je pomoću SZO instrumenta za kvalitet života – kratka verzija. Prikupljeni su sociodemografski parametri i parametri vezani za glaukom. Oko 38,64% bolesnika sa glaukomom imalo je depresiju, uglavnom blage i umerene forme, dok je blaga depresija konstatovana kod 4,17% ispitanika u kontrolnoj grupi. Broj bolesnika sa anksioznošću bio je dva puta veći u eksperimentalnoj nego u kontrolnoj grupi. Navedeni rezultati pokazuju statistički relevantnu razliku (p < 0,01). Takođe utvrđena je statistički relevantna korelacija između učestalosti depresije i težine glaukoma (p < 0,001), dok između anksioznosti i težine glaukoma (p > 0,05) takva korelacija nije pronađena. Upoređujući prikupljene vrednosti za svaki domen, kao i ukupni kvalitet života, pronašli smo statistički relevantnu razliku (p < 0,001). Utvrđena je statistički značajna korelacija između bolesnika sa blažim i težim oblicima glaukoma. Komorbidna depresija i anksioznost kod bolesnika sa glaukomom javljaju se kod težih oblika glaukoma, kod bolesnika sa dužim trajanjem bolesti iz medicinskih i psiho-socijalnih razloga.