TERAPIJA VEĆE LEZIJE LENTIGO MALIGNA I LENTIGO MALIGNI MELANOM U OKVIRU LEZIJE INCIZIONOM BIOPSIJOM I 5% IMIKVIMODOM - Gajić, Milica; Ogorelica , Dejan; Ivkov-Simić, Milana; Prćić , Sonja; Matić, Milan; Gajić, Branislava (Acta medica Medianae, 2022)
Lentigo maligni melanom (LMM) je invazivni melanom koji se najčešće javlja na glavi i vratu, čija se klinička dijagnoza, potpomognuta specifičnim dermoskopskim karakteristikama, potvrđuje biopsijom. Lečenje LMM podrazumeva eksciziju lezije, dok za njegovu prekursorsku leziju lentigo maligna (LM, poznata i kao Hačinsonova melanocitna pega) – melanoma in situ – postoje alternativni terapijski modaliteti, kao što je lokalna primena 5% imikvimod kreme. Naša bolesnica imala je leziju veličine 7 cm x 4 cm sa dermoskopskim karakteristikama LM i LMM. Bolesnica je odbila hirurško lečenje, zbog potencijalne deformacije estetski osetljive regije. Dijagnoza je postavljena patohistološkim pregledom materijala incizone biopsije. Lečena je 5% imikvimod kremom. Dermoskopija je pomogla u postavljanju kliničke dijagnoze, omogućila neinvazivno praćenje i prilagođavanje treapije radi postizanja zadovoljavajućeg rezultata – nestanak dermoskopskih karakteristika, koje sugerišu na LM i LMM i estetski zadovoljavajući rezultat.