MULTICENTRIČNI GLIOBLASTOM SPINALNE I KRANIJALNE LOKALIZACIJE: PRIKAZ SLUČAJA - Stanojević, Bojan; Ilić, Jovan; Igić, Aleksandar; Nikolov, Vesna; Aracki-Trenkic, Aleksandra; Đorđević, Marija; Živković, Slavko; Todorović, Stefan (Acta medica Medianae, 2022)
Multicentrični glioblastomi, koji se istovremeno nalaze supratentorijalno i infra-tentorijalno, retko nastaju. Kod našeg bolesnika, urađena je magnetna rezonanca (MR) vratne i torakalne kičme, kojom je otkriven spinalni intramedularni tumor na nivou C6 i od Th1 do Th4 segmenta. Tokom operacije, prikazan je tumor, koji je imao makroskopske karakteristike glioblastoma i obavljena je parcijalna resekcija istog. Patohistološkim nalazom potvrđeno je da se radi o glioblastomu IDH divljeg tipa. Nakon operacije,odrađena je MR mozga, kojiom je evidentiran desni temporoparietalni glioblastom. Bolesnik je potom podvrgnut postoperativnoj hemioradijaciji i redovno su obavljani kontrolni pregledi tokom 6 meseci, ali su se, do danas, neurološki znaci i simptomi kod bolesnika postepeno pogoršavali. Uprkos napretku dijagnostike u neuroonkologiji, a posledično i u postavljanju dijagnoze multicentričnih glioblastoma, ova tema je još uvek nedovoljno istražena i smatramo da su potrebna dodatna istraživanja u ovoj oblasti.