CT-OM VOĐENA TRANSTORAKALNA BIOPSIJA IZVEDENA TEHNIKOM CORE BIOPSIJE: BEZBEDNOST I USPEŠNOST PROCEDURE - Tasić, Aleksandar Zoran; Stojanov, Dragan; Stamenković, Miloš; Ilić, Bojan; Topalović, Marija (Acta medica Medianae, 2022)
Perkutana transtorakalna biopsija (PTTB) predstavlja minimalno invazivnu metodu, kojom se pribavlja uzorak tkiva iz uočene promene grudnog koša za dalju analizu, u cilju postavljanja dijagnoze. Cilj ovog rada je utvrđivanje uloge perkutane transtorakalne biopsije, u svetlu trenutnih međunarodnih preporuka za obavljanje intervencije, kao i predstavljanje naših iskustava – stepena uspeha i komplikacija. Studijom je obuhvaćeno 57 bolesnika (17 žena i 40 muškaraca) proseče starosti 64,4 godine, koji su bili podvrgnuti procedurama biopsije od januara 2016. do novembra 2019. godine. Postupak je izvršen tehnikom CORE biopsije, korišćenjem automatizovanog BARD MAGNUM systema za CORE biopsiju za višestruku upotrebu, iglama prečnika 14 G – 18 G, pod vođstvom GE 16 i GE 64 aparata za višerednu komjuterizovanu tomografiju, uz postproceduralno skeniranje za procenu komplikacija. Materijal je potom upućivan na Kliniku za patologiju Kliničkog centra Niš. Procedura je bila uspešna kod 53 bolesnika (92,98%). Od komplikacija zabeležen je pneumotoraks kod 14 bolesnika (24,56%), hemoptizije kod 4 bolesnika (7%) i intra-pulmonalno krvarenje kod 10 bolesnika (17,54%). Samo 4 slučaja pneumotoraksa (7%) zahtevali su plasiranje drenažnog katetera. Najmanja lezija bila je prečnika 20 mm, a najduži put kroz plućni parenhim bio je 50 mm. Na osnovu naših rezultata možemo zaključiti da je transtorakalna biopsija vođena CT-om i tehnikom CORE biopsije minimalno invazivna, jeftina procedura, sa visokom stopom dijagnostičke tačnosti i prihvatljivo niskom stopom komplikacija, te je stoga jedan od obaveznih koraka koji treba razmotriti u dijagnostici torakalnih masa.