IMPLIKACIJE OKSIDATIVNOG STRESA KOD BOLESNIKA U ZAVRŠNOJ FAZI HRONIČNE BOLESTI BUBREGA: PREGLED KAUZATIVNIH MEHANIZAMA I TRENUTNIH KONCEPATA - Liakopoulos, Vassilios; Varouktsi, Garyfallia; Tsinari, Ariti; Veljkovic, Andrej; Lazarevic, Gordana; Perisic, Zoran; Hadzi-Djokic, Jovan; Kocic, Gordana; Stefanos (Acta medica Medianae, 2022)
Oksidativni stres (OS), označen kao disbalans između antioksidanasa i prooksidanasa, u korist potonjih, ima izraženu prevalenciju kod hronične bolesti bubrega (HBB), čak i u ranim fazama bolesti i postepeno se povećava, paralelno sa deterioracijom bubrega. U završnoj fazi hronične bolesti bubrega, OS se dalje pogoršava i povezuje se različitim nepovoljnim isho-dima, uključujući aterosklerozu i kardiovaskularne bolesti. U ovom pregledu, cilj je da predstavimo kliničke implikacije OS, patogenetske kauzativne mehanizme i potencijalne terapeutske intervencije, kod bolesnika na hemodijalizi i peritonealnoj dijalizi.