PRIKAZ SLUČAJA DŽINOVSKE ANEURIZME OFTALMIČKOG SEGMENTA UNUTRAŠNJE KAROTIDNE ARTERIJE - Stanojević, Bojan; Ilić, Jovan; Nikolov, Vesna; Aracki-Trenkic, Aleksandra; Jelenković, Boban; Živković, Slavko; Đorđević, Marija; Todorović, Stefan (Acta medica Medianae, 2022)
Oftalmička arterija (OA), koja potiče od unutrašnje karotidne arterije, potencijalno je mesto nastanka aneurizmi. U ovom prikazu slučaja opisujemo bolesnika sa džinovskom aneurizmom OA, kod koga se psihomotorna agitacija javila iznenada, na dan prijema na bolničko lečenje. Digitalnom subtrakcionom angiografijom detektovana je aneurizma, koja potiče iz oftalmičkog segmenta leve unutrašnje karotidne arterije, koja je bila nepravilnog oblika, maksimalnog prečnika do 6,5 mm x 4,5 mm, dok je vrat aneurizme bio širok 4 mm. Na prethodnoj CT angiografiji, aneurizma je viđena kao mnogo veća i okruglog oblika, maksimalnog prečnika do 4,7 cm i sa kalcifikovanim zidom. U daljem toku lečenja, postavljen je mikrokateter u lumen aneurizme, a potom su embolizacione spirale postavljene unutar lumena aneurizme. Usledilo je potpuno isključivanje aneurizme iz moždane cirkulacije. Endovaskularno lečenje džinovske aneurizme OA, poput tehnike embolizacije spiralama, može dati potpuno isključenje iz moždane cirkulacije džinovske i delimično trombozirane aneurizme.