PREDIKTORNI ZNAČAJ VREDNOSTI ALBUMINA U SERUMU OBOLELIH OD DIFUZNOG B KRUPNOĆELIJSKOG LIMFOMA U PRERITUKSIMAB I RITUKSIMAB ERI - Tadić, Ljiljana Lj; Krstić, Nikola (Acta medica Medianae, 2022)
Difuzni B krupnoćelijski limfom (DLBCL), predstavlja najprisutniju podgrupu ne-Hočkinskih limfoma. Cilj autora je da provere postojanje značaja vrednosti albumina u serumu pre početka lečenja, kao nezavisnog faktora prognoze bolesti, na prostoru jugoistočne Srbije, u prerituksimab i rituksimab eri. U studiju je bilo uključeno ukupno 55 bolesnika sa DLBCL (R-CHOP grupa) i 14 bolesnika lečenih po CHOP protokolu (CHOP grupa). Bolesnici su podeljeni u dve grupe prema vrednostima SA: SA > 30 g/l i SA ≤ 30 g/l. Analizirana je korelacija vrednosti SA sa kliničkim stadijumom bolesti i godinama života, kao i preživljavanje obolelih od DLBCL u odnosu na vrednosti SA, prema terapijskom protokolu kojim su lečeni. Nije bilo značajne statističke korelacije vrednosti SA sa godinama života (p = 0,630), kliničkim stadijumom bolesti (p = 0,943) i preživljavanjem (p = 0,638) kod obolelih od DLBCL lečenih po protokolu CHOP. Kod ispitanika u grupi R-CHOP, postoji značajna korelacija vrednosti SA sa preživljavanjem (p = 0,001), bez značajne korelacije vrednosti SA sa godinama starosti (p = 0,141) i kliničkim stadijumom bolesti (p = 0,305). Nije bilo značajne razlike u preživljavanju u poređenju sa vrednostima SA ispitanika iz CHOP grupe/Log-rank = 0,782. Postojala je značajna razlika u preživljavanju u poređenju sa vrednostima SA ispitanika u R-CHOP grupi/Log-rank = 0,002. Odnos između prediktivne vrednosti SA i protokola lečenja DLBCL, procenjen logističkom regresionom analizom, pokazao je to da nivo SA nije značajan prediktor za izbor lečenja (Wald = 1.540, p > 0.05). Naše istraživanje potvrdilo je negativan prediktorni značaj smanjenog nivoa SA pre početka lečenja, kod obolelih od DLBCL, lečenih po terapijskom protokolu R-CHOP. Retrospektivne studije sa većim brojem DLBCL obolelih, lečenih po protokolu CHOP, dalo bi značajnije rezultate o prediktornom značaju SA za ovaj terapijski modalitet. Prognostički indeksi, koji kao deo bodovnog sistema sadrže i vrednost SA, mogu biti vrlo korisni u predikciji obolelih od DLBCL.