KONTINUIRANI PROFESIONALNI RAZVOJ FARMACEUTA U SRBIJI: PREFERENCIJE, INTERESOVANJA I ISKUSTVA - Stojkov, Svetlana; Arsić, Jasmina; Legetić, Branka; Jovanović Lješković, Nataša (Acta medica Medianae, 2022)
Kao jedan od modela učenja kroz ceo život, kontinuirani profesionalni razvoj predstavlja ciljani, sistemski i prilagođeni oblik profesionalnog razvoja. Cilj rada je prikaz preferencija modela i oblasti edukacije, kao i interesovanja i iskustava farmaceuta u okviru istih. Opservaciona studija preseka sprovedena je putem onlajn ankete objavljene na veb stranici Apotekarske komore Srbije. Pored toga, napravljen je upitnik, koji se sastojao od 11 pitanja, u svrhu istraživanja. Anketu je popunilo 565 farmaceuta, od toga 93,4% zaposleno je u javnoj apoteci. Više od polovine ispitanika (56,7%) smatra da je potrebno da razviju stručne kompetencije. Pored toga, za većinu anketiranih farmaceuta značajna je direktna interakcija sa predavačem. Preko dve trećine ispitanika pokazalo je najveći afinitet prema „prikazu slučaja“, označivši ga kao „najinteresantniji“ metod, zatim slede radionice i predavanja, kao metode edukacije. Kao najinteresantnije pokazale su se edukacije putem interneta (57,7%), kod kojih su kao prvi izbor kod polovine ispitanika odabrani digitalni formati dostupni na internetu, sa mogućnošću automatskog preuzimanja podkasta. Na pitanje o učešću u kontinuirarim edukacijama (KE) prethodne godine, farmaceuti su odgovorili da je 95% učestvovalo u KE, od toga skoro polovina na više od 5 KE. Prema rezultatima ovog istraživanja, razvoj informacionih tehnologija, dostupnost i raznovrsnost obrazovnih sadržaja i modela, izbor i aktivno učešće u obrazovanju, farmaceuti u Srbiji prepoznali su kao odgovarajući pristup u profesionalnom razvoju.