SPECIFIČNOST OBEZBEĐIVANJA DISAJNOG PUTA U GRUDNOJ ANESTEZIJI - Nikolić, Aleksandar (Acta medica Medianae, 2022)
Sve dok tehnike anestezije nisu napredovale sredinom 1930 godine., operacije na grudnom košu su bile kratke i teške. Anestezija tokom torakohirurških intervencija je sama po sebi jako zahtevna i komplikovana za rad i predstavlja pravi izazov za anesteziologa. Za nesmetano izvodjenje operacije kod bolesnika kod kojih je respiratorna rezerva već snižena, potrebno je isključiti plućno krilo koje se operiše i izolovati plućno krilo koje se ventilira tokom hirurške intervnecije. Za obezbeđivanje disajnog puta i za postizanje kolapsa i jednostrane ventilacije koriste se dvolumenski tubusi i endobronhijalni blokeri. Fiberoptička bronhoskopija je u svetu moderne grudne anestezije zlatni standard za proveru pozicije dvolumenskog tubusa i endobronhijalnog blokera.