RANI VAZOSPAZAM NAKON SPONTANOG SUBARAHNOIDALNOG KRVARENJA: PRIKAZ SLUČAJA - Živković, Slavko; Jovan; Nikolov, Vesna; Stokanović, Vesna; Mitić, Radisav; Todorović, Stefan; Djordjević, Marija (Acta medica Medianae, 2022)
Rani cerebralni vazospazam se javlja u roku od 48 sati nakon rupture aneurizme, može se potvrditi angiografskim snimanjem i obično ima loš ishod. Prikazani pacijent je imao klinički simptomatski rani cerebralni vazospazam, otkriven u roku od nekoliko sati nakon krvarenja iz aneurizme prednje komunikantne arterije. Neurohirurški tim se odlučio za kasniju operaciju, tačnije 18 dana nakon rupture aneurizme, jer je pacijent tada davao kliničke znake popuštanja cerebralnog vazospazma. Urađena je desna pterigoidna kraniotomija. Aneurizma je isključena iz cirkulacije pomoću klipa bez ikakvih incidenata. Prilikom lečenja pacijenata koji imaju kliničke znake ranog cerebralnog vazospazma, mesto rupture aneurizme treba što je pre moguće verifikovati angiografskim snimanjem, dok treba pažljivo i propisno razmotriti odgovarajući modalitet lečenja. Ključne reči: cerebralni vazospazam, aneurizma prednje komunikantne arterije, hirurški klip