GOJAZNOST I TRAJANJE SNA − ISTRAŽIVANJE POREMEĆAJA GLIKOREGULACIJE I SISTEMSKE INFLAMACIJE - Stamenković, Zoran (Acta medica Medianae, 2022)
Kvalitet i dužina sna bitno utiču na nastanak i progresiju gojaznosti. Prospektivno kliničko istraživanje sprovedeno je na 129 pacijenata upućenih na polisomnografsko ispitivanje od kojih je 76 bilo gojazno. Na osnovu modifikovanog upitnika o kvalitetu sna (“National Health and Nutrition Examination Survey”- NHANES upitnik) pacijenti su podeljeni u dve gupe sličnih demografskih i morfometrijskih karakteristika prema dužini sna, tako da I grupu čine oni sa lošim kvalitetom sna koji prosečno spavaju 4 sata i kraće a II grupu oni sa umereno dobrim i dobrim kvalitetom sna koji spavaju prosečno 6 sati i duže. Nađeno je da svi ispitanici imaju povećane vrednosti C-reaktivnog proteina (CRP) a ispitanici I grupe sa kraćim snom lošeg kvaliteta imaju statistički značajno veći CRP u odnosu na ispitanike II grupe. Utvrđeno je da ispitanici obe grupe imaju povećane vrednosti glikolizirajućeg hemoglobina (HbA1c) kao parametra loše glikoregulacije. Zaključak: kod gojaznih osoba dužina i kvalitet sna imaju značajnu ulogu u povećanju inflamatornih procesa u organizmu. Gojanost je faktor rizika za poremećaj glikoregulacije.