ANTIMIKROBNA AKTIVNOST FRAKCIJA I EKSTRAKTA PODZEMNIH DELOVA BILJNE VRSTE GENTIANA ASCLEPIADEA L. SA ANALIZOM MOLEKULARNOG DOKINGA - Jovanović, Miloš; Matejić, Jelena; Kitić, Dušanka; Mihajilov-Krstev, Tatjana; Kitić, Nemanja; Šavikin, Katarina; Milutinović, Milica (Acta medica Medianae, 2022)
Trava od žutice (Gentiana asclepiadea L.) je vredan izvor sekoiridoida, i C-glikoziliranih flavona i ksantona koja se u tradicionalnoj medicini upotrebljava za lečenje bolesti jetre i gastrointestinalnog trakta. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati antimikrobnu aktivnost vodeno-etanolnog ekstrakta podzemnih delova trave od žutice i njegovih frakcija (petrol etarske, etil acetatane, butanolne i vodene). Takođe je sprovedena analiza molekularnog vezivanja. Antimikrobna aktivnost na patogene gastrointestinalnog trakta testirana je mikrodilucionom metodom. Generalno, najbolju aktivnost je ispoljila etil acetatna frakcija. Najniža minimalna inhibitorna koncentracija od 0,78 mg/ml zabeležena je kod soja Bacillus cereus od strane petroletarske frakcije, odnosno Staphylococcus aureusod strane etilacetatne frakcije. Najbolja baktericidna aktivnost (minimalna baktericidna koncentracija od 0,78 mg/ml) ostvarena je etil acetatnom frakcijom na soj Enterococcus faecalis. Candida albicans je bila najotpornija na dejstvo ispitivanog ekstrakta i njegovih frakcija. Analizom molekulskog vezivanja utvrđeno je da C-glikozilirani flavoni izoorijentin i izoviteksin pokazuju najveći afinitet vezivanja prema Enterococcus faecalis lipoat-protein ligazi A. Na osnovu rezultata sprovedenog istraživanja može se zaključiti da bi podzemni delovi trave od žutice mogli biti vredan izvor sekundarnih metabolita sa obećavajućom antimikrobnom aktivnošću.