MED, VIŠE OD HRANE: MOGUĆNOST PRIMENE U REGENERATIVNOJ MEDICINI - Živković, Jelena; Najdanović, Jelena (Acta medica Medianae, 2022)
Med je od davnina prepoznat kao dragoceni prirodni produkt, ne samo zbog svoje nutritivne vrednosti, već i zbog svojih lekovitih svojstava. Iako je u najvećoj meri sačinjen od ugljenih hidrata, on sadrži i brojne enzime, aminokiseline, organske kiseline, polifenole, minerale, vitamine i druge supstance, čija zastupljenost varira u zavisnosti od vrste meda i njegovog botaničkog i geografskog porekla. Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, kao i blagotvornom efektu na zarastanje rana, reparaciju i regeneraciju tkiva, med može imati potencijalnu ulogu u oblastima tkivnog inženjerstva i regenerativne medicine.