AKTIVNOST KATALAZE I KONCENTRACIJA MALONDIALDEHIDA U MOŽDANOM TKIVU PACOVA TRETIRANIH UGLJEN-TETRAHLORIDOM - Mihajlović, Ivana; Maslovarić, Aleksandra; Mladenović, Aleksandra; Miljković, Tamara; Miljković, Nikola; Sokolović, Dušan (Acta medica Medianae, 2022)
Ugljen-tetrahlorid (CCl4) je snažno hepatotoksično oksidaciono sredstvo, koje se koristi u animalnim modelima indukcije oštećenja jetre i nervnog tkiva. U ovom istraživanju, pratili smo promene koncentracije malondialdehida (MDA) i aktivnost katalaze (CAT) u moždanom tkivu Wistar pacova, koji su bili izloženi dejstvu CCl4. Životinje su bile podeljene u dve grupe od po šest pacova. Pacovi iz kontrolne grupe tretirani su maslinovim uljem (10 ml/kg), dok je pacovima iz eksperimentalne grupe apliciran CCl4 (1 ml/kg). Nivo oksidativnog stresa određen je u desetoprocentnom homogenatu celokupne encefalične mase. Nivoi MDA kod pacova eksperimentalne grupe bili su statistički značajno povećani (p = 0,0009), dok je aktivnost CAT signifikantno smanjena (p = 0,0143) kod pacova iz eksperimentalne grupe u poređenju sa pacovima iz kontrolne grupe. Rezultati su potvrdili teoriju o oksidativnom oštećenju moždanog tkiva ugljen-tetrahloridom kod pacova i mogu biti osnova za dodatna istraživanja potencijalno protektivnih supstanci u ovom animalnom modelu.