Trenutni presek procesa vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji - Catić-Đorđević, Aleksandra; Stefanović, Nikola; Spasić, Ana; Damnjanović, Ivana; Veličković-Radovanović, Radmila; Đinđić, Boris; Pavlović, Dragana (Acta medica Medianae, 2021)
Prošlo je više od godinu dana od početka pandemije izazvane korona virusom (SARS-CoV-2). Timovi istraživača sarađuju na razvoju i unapređivanju vakcina protiv SARS-CoV-2. Četiri COVID-19 vakcine različitih tipova i proizvođača dostupne su u Srbiji od decembra 2020. godine, a građani mogu da se odluče za jednu od njih. Cilj ovog istraživanja bio je da napravi presek trenutne situacije procesa vakcinacije građana Srbije u pogledu istraživanja stavova i neželjenih efekata nakon primljene dve doze vakcine protiv virusa SARS-CoV-2. Nakon primene vakcine, očekivani su blagi do umereni neželjeni efekti, lokalni i sistemski. Prikupljanje podataka izvršeno je putem online ankete pozivanjem građana da dobrovoljno pristupe popunjavanju upitnika u definisanom periodu od početka marta do 12. aprila 2021. godine. Istraživanje je obuhvatilo 573 ispitanika prosečne starosti 43,55 ± 13,17 godina: 174 (30,37%) muškaraca i 399 (69,63%) žena,. Najveći broj ispitanika vakcinisano je Pfizer/BioNTech (40,14%) ili Sinopharm (42,93%) vakcinom, što je u skladu sa dostupnošću vakcina u Srbiji tokom perioda ispitivanja. Zastupljenost vakcine Pfizer/BioNTech bila je veća među ispitanicima muškog pola, zdravstvenim radnicima i populacijom mlađom od 30 godina. Najčešći prijavljeni lokalni neželjeni efekati bili su bol i osetljivost na mestu uboda. Od sistemskih neželjenih efekata najučestaliji su bili povišena temperatura, bol u mišićima/zglobovima i umor. Intenzitet neželjenih efekata bio je veći nakon druge doze, a njihovo trajanje je kod većine ispitanika iznosilo jedan dan. Proces vakcinacije u Srbiji intenzivno traje. Masovna vakcinacija jeste put ka kontroli pandemije, kolektivnom imunitetu i smanjenju smrtnosti izazvane virusom SARS CoV 2.