Farmakoekonomske implikacije generisane od strane primarnog glaukoma otvorenog ugla kod radnika - Velkovski, Zoran; Belevska Маја; Daštevska, Emilija (Acta medica Medianae, 2021)
Глауком је оптичка неуропатија која због иреверзибилног губитка видне оштрине, директних и других медицинских расхода повезаних са лечењем и индиректних губитака услед смањене продуктивности, генерише социјално и фармакоекономско оптерећење код оболелих лица. Циљ рада је био да се сагледају фармакоекономске импликације генериране од примарног глакома отвореног угла код радника различитих професија. Рад представља студију пресека са квантитативним аналитичким приступом (cross sectional study) у коју су укључене 190 особа са примарним глаукомом отвореног угла мушког и женског пола, старости 38-67 година, са очуваном оштрином вида> 6/18 (0,33), према класификацији ICD-10, спроведеној у периоду август-новембар 2020 год. на територији Северне Македоније.34,21% испитаника зарађивали су минимални, 40,53% просечни, а 25,26%, висок лични доходак. Фармаколошки расходи за лечење биокуларног глаукома износили су 24,1-45,4 евра месечно, који учествују са 10,26-19,32% код особа са минималним и <4,82-9,08% код особа са високим месечним личним дохотком.У 21,05% случајева економско оптерећење се манифестовало егзистенцијалном угроженошћу породице, а 25,79% испитаника из економских разлога лечили су се неадекватним генеричким алтернативним лековима или неадекватним дозама.Губитак продуктивности регистрован је код 25,79%, а 21,58% испитаника, због неиспуњавања радних обавеза зарађивали су смањени лични доходак. Глауком генерише огроман фармакоекономски терет, који је последица директних и других медицинских расхода за лечење и индиректних загуба због смањене продуктивности, што захтева примену скрининг програма за правовремену дијагнозу и адекватну редовну офталмолошку терапију, који ће придонети одржавању оштрине вида и радне способности, а тиме ће се смањити и фармакоекономско оптерећење код оболелих.