Strukturisana procena rizika za nasilje mladih u kliničkoj praksi - Kostic, Jelena Slavko; Stojanović, Aleksandra; Stanković, Miodrag; Žikić, Olivera (Acta medica Medianae, 2021)
Uvod Procena rizika za nasilje je istraživačko područije sa velikim potencijalom za kliničku primenu. Potreba za standardizacijom kliničkih pristupa dovela je do razvoja strukturisanih profesionalnih instrumenata za procenu rizika za nasilje mladih. Cilj rada bio je da se prikaze strukturisana procena rizika za nasilje kod dva pacijenta muškog pola, 12 i 17 godina starosti, sa dijagnozom Poremećaj ponašanja, socijalizovani tip i Akutni psihitični poremećaj. Strukturisana procena rizika za nasilje kod mladih (engl. SAVRY) je korištena u proceni rizika za nasilje kod prikazanih pacijenta. Diskusija Na osnovu sistematske analize i razmatranja Životnih, Socijalno/Kontekstualnih i Individualnih faktora rizika u odnosu na Protektivne faktore, oba pacijenta su procenjena sa visokim rizikom za dalje vršenje nasilja. Da bi se kontrolisao i smanjio rizik od daljeg nasilničkog ponašanja napravljen je plan intervencija za oba pacijenta. Zaključak Sa sve većim prepoznavanjem javnog zdravstvenog značaja nasilja, procena rizika za nasilje je predmet značajnog kliničkog i istraživačkog intersea. Na ovaj način pridružujemo se globalnom trendu suprostavljanja socijalno patološkoj pojavi nasilja među mladima i nasilju uopšte.