Metastatski tumori oka kao prognostički faktor dužine preživljavanja bolesnika – pregled literature - Ristić, Milana; Sonja; Sonja (Acta medica Medianae, 2021)
Oko je retki organ metastatskog širenja maligne bolesti. Sekundarni tumori oka mogu se dijagnostikovati u bilo kom delu oka počevši od pomoćnih organa oka do sudovnjače i optičkog diska. Metastatiski tumori oka vode poreklo od primarnih tumora kao što su: melanom, skvamocelularni karcinom, tumori limfoidnog tkiva, dojke, pluća, digestivnog trakta, prostate, bubrega, mokračne bešike. Neki od primarnih malignih tumora daju tipično mesto mesastazarinja u oku. Simptomi i kliničke manifestacije variraju u zavisnosti od zahvaćenog dela oka. Prisustvo metastaza u oku je najčešće povezano sa lošom prognozom. Terapijski pristup zavisi od primarnog tumora, dela oka u kome je sekundarni metastatski tumor dijagnostikovan, stadijuma bolesti. Novi imunološki, biološki lekovi i nove radioterapijske tehnike daju za sada ohrabrujuće rezultate.