Kognitivni i jezički deficiti u vaskularnoj demenciji - Vasilijević, Slavica R.; Vuković, Mile; Jerkić, Lana (Acta medica Medianae, 2021)
Vaskularne demencije (VaD) predstavljaju progresivni pad kognitivnih funkcija u meri koja ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. To je relativno čest oblik demencije koja se po učestalosti nalazi odmah nakon Alchajmerove bolesti. VaD se uglavnom povezuje sa cerebrovaskularnim poremećajima u levoj hemisferi mozga. Klinički se manifestuju poremećajima jezika, pamćenja, rasuđivanja i egzekutivnih funkcija. Međutim, mogu se ispoljiti i vizuospacijalni deficiti, poremećaji pažnje, praksije, rasuđivanja i drugi poremećaji. Priroda simptoma kognitivnog oštećenja u VaD još uvek nije dovoljno poznata. Smatra se da tome doprinosi i pojava jezičkih poremećaja u formi afazije, što otežava procenu pamćenja i drugih kognitivnih funkcija. Važne segmente dijagnostike VaD predstavljaju neurološka i neuropsihološka procena, dok se tretman bazira na medikametnoj terapiji, psihosocijalnoj podršci i govorno-jezičkoj terapiji.