Sindrom donje šuplje vene – prikaz slučaja - Mladenović, Bojan; Mladenović, Nikola; Brzački, Vesna (Acta medica Medianae, 2021)
Vena cava inferior (VCI) prikuplja krv iz abdomena i donjih ekstremiteta. Penje se retroperitoneumom i ulazi u desnu pretkomoru srca. Opstrukcija VCI može biti uzrokovana trombozom vene, neoplazmom koja vrši spoljni pritisak na venu ili infiltrira venu i trudnoćom. Opstrukcija VCI uzrokuje izrazite edeme nogu, proširenje vena donjeg dela trbuha, koje služe kao kolaterali. U dijagnostici ovakvih poremećaja potrebno je sprovesti detaljne laboratorijske pretrage, ultrazvučni pregled abdomena, kompjuterizovanu tomografiju i potom kavografiju. Tako se odredjuje etiologija opstrukcije, mesto i stepen opstrukcije, uočava kolateralni krvotok pa i planira eventualna hiruška rekonstrukcija.