ODREĐIVANJE PREGABALINA U POSTMORTEM UZORCIMA I TOKSIKOLOŠKI ZNAČAJ U SUDSKO-MEDICINSKIM SLUČAJEVIMA - Vujović, Maja; Kostic, Emilija; Pancic, Dimitrije; Milosavljević, Biljana; Stojanović, Ivan; Karadžić, Radovan; Ilić, Goran (Acta medica Medianae, 2021)
Pregabalin (PGB) je lek razvijen za terapiju epilepsije, ali se danas koristi i u lečenju neuropatskog bola, generalizovanog anksioznog poremećaja i fibromialgije. Tokom poslednjih 10 godina, PGB je postao lek koji se masno zloupotrebljava. Poslednjih godina primećene su intoksikacije PGB-om na Institutu za sudsku medicinu u Nišu (jugoistočna Srbija), kako u kliničkim, tako i u postmortem uzorcima. Podaci korišeni za ovaj rad su bili rezultati analiza krvi i urina postmortem slučajeva analiziranih u toksikološkoj laboratoriji autora tokom 2019. U ovom radu su obuhvaćeni slučajevi intoksikacije kombinacijom PGB (koncentracije veće od terapijskih) i drugih lekova i alkohola. Uzorci krvi i urina ekstrahovani su solid-phase ekstrakcijom, kertridžima Plexa, PCX, Agilent. Metoda analize za određivanje pregabalina je gasna hromatografija sa masenim spektrometrom, dok su korišćene i tečna hromatografija sa tandem masenom spektrometrijom (Shimadzu), tečna hromatografija visokih performansi photo-diode array detektorom (Waters Alliance) i head-space gasna hromatografija sa plamenom jonizacionim detektorom (Shimadzu) za analizu drugih supstanci. Zbog raširene zloupotrebe PGB, povećana je zabrinutost zbog rizika od respiratorne depresije i smrti kada se koristi u kombinaciji sa opioidima ili drugim depresivima centralnog nervnog sistema, kao što su lekovi pronađeni u našim istraženim slučajevima. Rezultati obdukcije pokazali su da su smrtni slučajevi bili nasilni, a glavni uzrok smrti bili su predoziranje i aditivni, depresivni efekti droga i alkohola na CNS. Zdravstveni radnici moraju biti svesni ovog potencijala zloupotrebe, koji može dovesti do zloupotrebe i zavisnosti.