Ultrazvučno vođena kanulacija centralnih vena - Cvetanović, Vladan; Veselinović, Ines; Dinić, Vesna; Nikolić, Aleksandar; Stojanović, Milena; Marković, Milica; Gmijović, Marko (Acta medica Medianae, 2021)
Kanulacija velikih venskih krvnih sudova predstavlja važan aspekt lečenja kritično obolelih pacijenata u smislu administracije tečnosti, lekova, parenteralne prehrane i za svrhu monitoringa. Konvencionalna tehnika koja koristi površnu anatomiju i palpaciju kako bi se identifikovali veliki krvni sudovi pre kanulacije se bazira na predpostavljenoj lokalizaciji krvnih sudova, identifikaciji anatomskih obeležja na koži, i slepoj inserciji igle do trenutka aspiracije krvi. Ova tehnika je povezana sa većom verovatnoćom neuspeha, zahteva veći broj pokušaja i više komplikacija. Ultrazvučno vođeno plasiranje centralnih venskih katetera obezbeđuje veći procenat ukupne uspešnosti kao i uspešnosti prvog pokušaja kanulacije, brži vaskularni pristup, zadovoljstvo pacijenta i manje komplikacija. .