Ekspresija antigena CD68 u hronično obolelom humanom nepčanom krajniku - Kundalić, Braca; Stojanović, Vesna; Pavlović, Miljana; Živković, Vladimir; Trandafilović, Milena; Čukuranović Kokoris, Jovana; Antić, Milorad; Graovac, Ivana (Acta medica Medianae, 2021)
Hronični tonzilitis se prema patološkom nalazu tkiva krajnika može podeliti na hronični hipertrofični (HHT) i rekurentni tonzilitis (RT). CD68 predstavlja sveprisutni glikoprotein koji se eksprimira na ćelijama monocitno-makrofagne linije i dendritičnim ćelijama. Makrofagi i dendritične ćelije su glavni inicijatori, efektori i regulatori imunog odgovora u nepčanom krajniku. Cilj ovog istrađivanja je bio da se istraži mikroanatomska distribucija ćelija pozitivnih na CD68, kao i da se odredi njihova numerička arealna gustina u morfološkim odeljcima nepčanih krajnika sa HHT i RT, da bi se odredile moguće razlike u antigenoj prezentaciji između ova dva stanja. Za materijal su korišćeni krajnici dobijeni nakon tonzilektomije, od pacijenata oba pola, starosti 10-29 godina. Šest krajnika je bilo sa RT, a devet sa HHT. Kvantifikacija ćelija pozitivnih na CD68 rađena je putem programa ImageJ, na parafinskim isečcima debljine 5 µm, koji su imunohistohemijski bojeni monoklonalnim antitelom na CD68. Rezultati morfometrijske analize su pokazali prisustvo ćelija pozitivnih na CD68 u svim morfološkim odeljcima krajnika sa HHT i RT, pri čemu ih je više bilo u potonjoj grupi. Statistički značajno veća razlika u numeričkoj arealnoj gustini ćelija imunopozitivnih na CD68 nađeno je u germinativnim centrima limfnih folikula (RT>CHT) i interfolikularnom limfnom tkivu (CHT>RT). Ova razlika u broju imunopozitivnih ćelija na CD68 može ukazati na postojanje različitih mehanizama koji utiču na infiltraciju tkiva krajnika ovim ćelijama, kao i na različit potencijal za prezentaciju antigena u ova dva stanja.