Optimizacija perkutane koronarne intervencije uz pomoć optičke koherentne tomografije - Perišić, Zoran; Lazarevic, Mihajlo (Acta medica Medianae, 2021)
Uvod Optička koherentna tomografija (OCT) je metoda koja omogućava precizno sagledavanje koronarne morfologije. Upotrebom OCT može se procenjivati aterosklerotski plak, proceniti debljina fibrozne kape a daje i veoma preciznu sliku pozicije stenta u koronarnoj arteriji. Prikaz bolesnika Žena stara 72 godine primljena je sa slikom akutnog infarkta sa elevacijom ST segmenta lateralne lokalizacije i odmah je upućena na primarnu perkutanu koronarnu intervenciju (PCI). Tokom procedure nalazi se okludirana cirkumfleksna arterija koja se otvara predilatacijom, nakon čega se postavljaju 2 stenta. Protok kroz stentove je veoma slab i registruju se znaci tromboze unutar stentova. Protok se ne popravlja ni posle postdilatacije i aspiracije tromba. Zbog naglog pogoršanja stanja pacijentinje prekida se procedura a nastavlja se terapija tirofibanom, uz antikoagulantnu, antiagregacionu i drugu simptomatsku terapiju. Posle 7 dana ponovi se angiografija i upotrebi se OCT sistem. Nalazi se značajna apozicija stenta gde su pojedini stratovi stenta i do 0,54 mm odmaknuti od zidova koronarne arterije. Urađena je postdilatacija većim balonom prema izmerenom dijametru arterije nakon čega tromboza nestaje a stratovi se pri ponovljenom OCT snimku nalaze uz zid koronarne arterije. Pacijentkinja se otpušta sa dvojnom antiagregacionom terapijom nakon par dana u dobrom opštem stanju. Zaključak OCT je relativno nova dijagnostička metoda koja omogućuje izuzetno lako i precizno identifikovanje nedovoljno ekspandiranih stentova u koronarnoj arteriji, što predstavlja glavni mehanički razlog tromboze posle PCI.