MORFOMETRIJSKA ANALIZA VEĆIH OTVORA VELIKOG KRILA KLINASTE KOSTI ČOVEKA - Pavlović, Miljana; Pavlović, Miljana; Jovanović, Ivan; Trandafilović, Milena; Stojanović, Vesna; Antić, Milorad; Čukuranović Kokoris, Jovana; Stanković, Milica (Acta medica Medianae, 2021)
U korenu velikog krila klinaste kosti nalaze se otvori za prolaz krvnih sudova i živaca (okrugli - FR, ovalni – FO i spinozni – FS otvor). Analiza anatomskih karakteristika i dimenzija ovih otvora ima klinički značaj zbog njihove pozicije između intrakranijalnih i ekstrakranijalnih struktura i hirurških i dijagnostičkih procedura. Cilj istraživanja bio je da se ispitaju morfološke i morfometrijske karakteristike okruglog, ovalnog i spinoznog otvora na humanim lobanjama. Istraživanje je sprovedeno na 20 lobanja Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Nišu. Lobanje su numerisane, a otvori fotografisani pored lenjira fotoaparatom marke Canon model A470. Obrada fotografija i morfometrijska analiza (merenje dužine i širine okruglog, ovalnog i spinoznog otvora) izvršene su u programu “ImageJ“. Prosečna dužina okruglog otvora desno iznosila je 3,14±0,77 mm, levo 3,44±0,65 mm, širina desno 2,38±0,58 mm, levo 2,61±0,55 mm; dužina ovalnog otvora desno 5,88±0,88 mm, levo 5,50±1.06 mm, širina desno 2,70±0,58 mm, levo 2,82±0,68 mm; dužina spinoznog otvora desno 1,65±0,27 mm, levo 1,73±0,49 mm, širina desno 1,32±0,32 mm, levo 1,20±0,39 mm. T-testom nezavisnih uzoraka utvrđeno je da ne postoji statistički značajna razlika među parametrima na desnoj i levoj strani, ni između merenih parametara na istim otvorima. Srednja pozitivna korelacija postoji između dužine i širine FS na levoj, dužine i širine FR na desnoj strani i između širina FS na desnoj i levoj strani; zanemarljiva pozitivna korelacija između dužine i širine FO na desnoj strani i između dužina FS na desnoj i levoj strani, dok između ostalih merenih parametara postoji slaba korelacija.