Kvalitet života žena operisanih od karcinoma dojke u Crnoj Gori - Pelicic, Damir; Saveljic, Mitar; Vukcevic, Batric; Miljanovic, Gora (Acta medica Medianae, 2021)
Uvod/Cilj: Karcinom dojke je česta maligna bolest na Balkanu. Cilj rada je bio utvrditi da li postoje razlike u parametrima percepcije zdravlja i kvaliteta života među crnogorskim pacijentkinjama nakon operacija, radioterapije i hemioterapije zbog karcinoma dojke. Pomenuti ishodi su ispitivani u odnosu na uzrast, vrstu tretmana i stava prema preventivnim dijagnostičkim merama. Metode: Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 200 žena sa karcinomom dojke lečenim u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Autentično dizajnirani upitnik baziran na tri prethodno dizajnirana upitnika (Functional Assesment of Cancer Therapy: General (FACT-G), njegova vrsta specifična za karcinom dojke (FACT-B), kao i instrument dizajniran od strane Evropske organizacije za istraživanje i lečenje raka (EORTC-QLQ C30)) je korišten. Rezultati: Najniži kvalitet života je nađen u pacijenktinjama starosti 60 – 64 godine. Pacijentkinje su često navodile da se osećaju tužno, da gube nadu ili da brinu da će neko iz njihove porodice oboleti od raka dojke. Kvalitet života je bio niži među pacijentkinjama koje su navele da ne razumeju svoju bolest dobro. Zaključak: Ovi rezultati treba da inspirišu kliničare da edukuju svoje pacijente i pruže im psihološku podršku u toku lečenja.