Artroskopsko lečenje ukočenog lakta - Micic, Ivan; Jeon, In Ho; Kang, Dong Ho; Hong, Han Pyo; Baqays, Abdullah; Stojiljković, Predrag; Jung, Hong Jun (Acta medica Medianae, 2021)
Artroskopsko lečenje ukočenog lakta Ukočen lakat je česta klinička posledica u zglobu lakta. Ukočenost u vidu savijanja i opružanja u laktu kao i ukočenost rotacionih pokreta u laktu u mnogome utiče na normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ukočenost lakta se deli na tri tipa: unutrašnji tip, spoljašnji tip i kombinovani. Unutrašnji tip ukočenosti u laktu podrazumeva zglobni deficit koji je rezultata traume, infekcije ili artrotičnih promena unutar zgloba. Spoljašnji tip ukočenosti u laktu uzrokuju fibrozne ili ožiljne promene na okolnim ligamentima, mišićima ili koži oko lakta. Ektopični kalcifikati su tipičan primer spoljašnjeg tipa ukočenog lakta. Kombinovani tip ukočenog lakta je posledica kombinacije unutrašnjih i spoljašnjih uzroka i najčešći je uzrok post -traumatske ukočenosti. Artroskopsko osolobađanje prednje kapsule zgloba lakta za fleksionu kontrakturu je bezbedana hirurška tehnika. Uslučajevima teške kontrakture, potrebno je osloboditi i izolovati ulnarni živac minimalnom kožnom incizijom pre artroskopske operacije, jer bi u dobijeni pokret fleksije u laktu nakon opsežnog oslobađanja kapsule mogao da dovede do natezanja ulnarnog živca oko zadnjeg dela medijalnog epikondila. Najnoviji rezultati u lečenju ukočenosti lakta metodom artroskopije ukazuju na postizanje jednakih kliničkih rezultata u poređenju sa tradicionalnom otvorenom hirurgijom i omogućavanje rane rehabilitacije kako bi se postigao što bolji obim pokreta. Za uspeh artroskopskog lečenja ukočenog lakta neophodno je odlično poznavanje anatomije i vešta artroskopska tehnika radi miniminiziranja neurovaskularnih povreda ili drugih hirurških komplikacija uzrokovanih neiskustvom.