OVARIAN CANCER INCIDENCE TREND IN THE NIŠAVA DISTRICT - Kocic, Biljana (Acta medica Medianae, 2021)
Rak jajnika je na trećem mestu u svetu po učestalosti i sa najvećim letalitetom među ginekološkim malignitetima. Cilj rada bio je da se analizira trend incidencije raka jajnika u Nišavskom okrugu u periodu 1999-2017. Primenjen je deskriptivni epidemiološki metod. Izvor podataka bio je Registar za rak Instituta za javno zdravlje Niš i Populacioni registar za rak Srbije. Izračunavan je linearni trend nestandardizovanih i standardizovanih stopa incidencije (na 100,000 žena). Standardizacija je vršena direktnom metodom. U strukturi svih malignih bolesti žena rak jajnika čini 5,1% sa 791 novoregistrovanim slučajem. Bolest se ne registruje u uzrastu pre 15. godine. Registruje se statistički značajan porast trenda sa uzrastom. Prosečna godišnja nestandardizovana stopa incidencije iznosi 22,0/100,000, dok standardizovana iznosi 13,3/100,000 žena. Najviša standardizovana stopa incidencije beleži se 2016 (20,4) a najniža 2020 (10,1). Registruje se porast trenda nestandardizovanih i standardizovanih stopa incidencije. Najviša standardizovana stopa incidencije beleži se u opštini Svrljig (18,4) i Gadžin Han (14,0) a najniža u opštini Merošina (7,4) i Doljevac (9,0). Registrovanje nepovoljnog trenda incidencije ovog oboljenja ukazuje na nedovoljno sprovođenje mera primarne i sekundarne prevencije u ranijem periodu te je neophodno intenzivnije i obuhvatnije sprovoditi ove aktivnosti koje će redukovati faktore rizika i omogućiti rano otkrivanje bolesti.