POVREDE MLEČNIH ZUBA I MEKIH TKIVA KOD DECE U NIŠU, SRBIJA - Igić, Ana; Stojković, Branislava; Mitić, Aleksandar; Acović, Aleksandar; Todorović, Kosta; Todorović, Ana; Sokolović, Dušan; Igić, Marija (Acta medica Medianae, 2021)
Cilj rada je bio da se izvrši analiza povreda mlečnih zuba i okolnih mekih tkiva u odnosu na pol i uzrast povređenih ispitanika, vrstu povrede, mesto i način povređivanja. Ispitivanjem je obuhvaćeno 115 dece ( 71 dečak i 44 devojčice) koja su zbrinuta na Klinici za stomatologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, u periodu od 2009-2019. Podaci o vrsti povrede, mestu i načinu povređivanja dobijeni su iz traumatoloških kartona pacijenata uzrasta od 1-5 godina. Analizom je utvrđeno da je statistički značajno više (p<0,05) bilo povređenih dečaka(61,74%) nego devojčica(38,26%). Najčešća povreda mlečnih zuba je subluksacija koja je prisutna kod 60 (52,17%) dece i statistički je značajno zastupljenija je u odnosu na ostale povrede (p<0,001). Od povreda okolnih mekih tkiva laceracija je statistički značajno zastupljenija od ostalih povreda mekih tkiva (p<0,001). Deca su se najčešće povređivala u kući, (52,17%), a najređe u vrtiću (3,48%). Najčešći uzrok povrede je pad (63,48%). Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da su se dečaci više povređivali od devojčica i da je najčesži uzrok povrede pad. Povrede su se najčešće događale u uzrastu oko 2.godine života. Od svih povreda najzastupljenija je bila subluksacija, a deca su se najćešće povređivala u kući.