PREGLED ANTIVIRUSNIH LEKOVA PROTIV SARS-CoV-2 ZA LEČENJE COVID-19: LEKOVI PROTIV SARS-CoV-2 - Anderluh, Marko; Tomašič, Tihomir; Jakopin, Žiga (Acta medica Medianae, 2020)
Novi koronavirus SARS-CoV-2 brzo se proširio širom sveta uzrokujući globalnu pandemiju. Svojstvena svojstva virusa čine ga potencijalno fatalnim, jer težina bolesti COVID-19 varira među osobama sa trenutno nepoznatom pozadinom. Svetska zajednica je stoga očajnički traga za novim antivirusnim lekovima protiv SARS-CoV-2. U ovom radu fokusiramo se na makromolekularne ciljeve prisutne na virusu SARS-CoV-2 kao potencijalne ciljeve za antivirusne lekove. U nastavku nudimo kratku prezentaciju lekova ili kandidata za lekove koji deluju direktno na životni ciklus virusa i imaju obećavajuće efekte u terapiji COVID-19.