Kvantifikacija CD11c-imunopozitivnih ćelija u različitim tipovima hroničnog tonzilitisa - Petrovic, Vladimir; Nikolić, Ivan; Jović, Marko; Graovac, Ivana (Acta medica Medianae, 2021)
CD11c je transmembranski protein koji pripada β2 podfamiliji integrina. Smatra se markerom koncencionalnih dendritičnih ćelija, ali se takođe može eksprimirati na makrofagima, neutrofilima i nekim B limfocitima. Cilj rada bio je da se odredi numerička arealna gustina CD11c imunopozitivnih ćelija u različitim morfološkim odeljcima tonzile sa rekurentnim tonzilitisom (RT) i hroničnim hipertrofičnim tonzilitisom (HHT). Materijal su činile tonzile uzete nakon tonzilektomije pacijenata oba pola, starosti od 10-29 godina i to: šest tonszila sa RT i devet tonzila sa HHT. Kvantifikacija CD11c-imunopozitivnih ćelija vršena je na serijskim parafinskim presecima debljine 5µm, koji su bojeni imunohistohemijski korišćenjem mišijeg monoklonalnog anti-CD11c antitela. Za kvantifikaciju korišćen je program Image J. Naši rezultati pokazuju da su CD11c imunopozitivne ćelije prisutne u svim morfološkim odeljcima tonzila sa RT i HHT. Veća vrednost numeričke arealne gustine CD11c-imunopozitivnih ćelija u RT pokazuje statistički značajnu razliku u odnosu na HHT. Nije pronađena statistički značajna razlika u broju ovih ćelija u limfnim folikulima i interfolikularnim regionima između grupa. Kriptični epitel i subepitelno limfno tkivo predstavljaju prvo mesto kontakta između antigena i tkiva tonzile, i imaju ključnu ulogu u započinjanju imunološkog odgovora. Veći broj CD11c-imunopozitivnih ćelija u kriptičnom epitelu i subepitelnom limfnom tkivu tonzila sa RT ukazuje na efikasniji imunološki odgovor u ovom morfološkom odeljku, u odnosu na HHT.