IMUNOHISTOHEMIJSKO I MORFOMETRIJSKO PROUČAVANJE GONADOTROPNIH ĆELIJA ADENOHIPOFIZE KADAVERA MUŠKOG POLA RAZLIČITE STAROSTI - Čukuranović Kokoris, Jovana; Jovanović, Ivan; Ugrenović, Slađana; Stojanović, Vesna; Pavlović, Miljana; Kundalić, Braca; Živković, Vladimir; Antić, Milorad; Čukuranović, Rade (Acta medica Medianae, 2021)
Podaci iz literature ukazuju na opadanje funkcije gonadotropnih ćelija sa starenjem, dok su podaci koji se odnose na strukturne promene istih oskudni. Cilj ovog rada bio je da se primenom imunohistohemijske i morfometrijske metode detektuju i kvantifikuju promene kod humanih gonadotropnih ćelija adenohipofize kadavera muškog pola različitog uzrasta. Materijal je predstavljalo tkivo adenohipofize 14 kadavera muškog pola različite životne dobi, počev od četvrte decenije. Tkivni preseci adenohipofize su standardno histološki obrađivani i bojeni imunohistohemijski monoklonalnim anti–LH antitelom za detekciju gonadotropnih LH ćelija. Digitalne slike vidnih polja imunohistohemijski obrađenih preseka adenohipofize su zatim morfometrijski analizirane pomoću Image J sistema. Statistička analiza je vršena pomoću SPSS statističkog paketa. Rezultati morfometrijske analize su pokazali da se zapreminska gustina LH ćelija nije značajno menjala sa godinama, dok su njihova area, perimetar i Feret-ov dijametar statistički značajno rasli. Nuklearni morfometrijski parametri se nisu značajno menjali, a nukleocitoplazmatski odnos LH ćelija je opadao sa starenjem, pri čemu je taj pad bio statistički značajan kod slučajeva starijih od 70 godina. Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da se tokom starenja gustina LH ćelija ne menja značajno, već da one hipertrofiraju, u cilju održavanja normalne sekrecije hormona. Dugotrajna hipertrofija ovih ćelija na kraju dovodi do njihovog funkcionalnog pada, koji postaje značajan nakon 70. godine života.