Totalna artroplastika kuka sa Fitmore® stemom u lečenju osteoartroze kuka – 3 godine praćenja - Stojiljkovic, Predrag Miroslav (Acta medica Medianae, 2021)
Osteoartroza kuka je hronična degenerativna bolest koja se uobičajno manifestuje posle 50 godina života. Totalna zamena kuka endoprotezom u odmaklim stadijumima bolesti je metoda izbora. Fitmore® stem pripada grupi kratkog stema koji štedi koštanu masu u regionu velikog trohantera i u distalnom delu femura. U radu prikazujemo rezultate lečenja osteoartroze kuka implantacijom bescementne endoproteze kuka sa Fitmore® stemom. Prikazujemo seriju od 10 pacijenata sa osteoartrozom kuka kojima je ugrađena bescementna endoproteza kuka sa Fitmore® stemom na Klinici za Ortopediju i traumatologiju KC Niš. Prosečna starost pacijenata iznoslia je 54,5 ( 48 – 65 ) godina. Bilo je 5 žena i 5 muškaraca. Pacijenti su praćeni 3 godine postoperativno. Funkcionalni rezultat je procenjivan po Harris Hip Score-u. Analizirana je rendgengrafija kuka u AP projekciji. Kod 7 pacijenata imali smo odličan a kod 3 dobar funkcionalni rezultat po Harris Hip Score-u. Kod svih pacijenata radiološki nalaz posle 3 godine pokazuje dobro urastanje Fitmore® stema. Kod 4 pacijenta nakon analize radiološkog nalaza primećuje se hipertrofija korteksa femura. Kod pacijenata sa hipertrofijom korteksa nije bilo kliničkih manifestacija. Implantacija totalne bescementne endoproteze zgloba kuka sa Fitmore® stemom u lečenju osteoartroze kuka je dobar izbor u lečenju mlađih pacijenata sa dobrim kvalitetom koštanogt kiva.