Uticaj flaširane Prolom vode na litogenezu urinarnog trakta - Bašić, prof. dr Dragoslav (Acta medica Medianae, 2020)
Urolitijaza predstavlja najčešće urološko oboljenje danas, sa rastućim trendom incidencije i prevalencije, u zavisnosti od geografskih, klimatskih, etničkih, dijetalnih i genetskih faktora. Profilaktičko lečenje urolitijaze u smislu visokog unosa tečnosti od velikog je značaja u prevenciji svih vrsta urolitijaze. Flaširana Prolom voda kategorisana je kao natrijum hidrokarbonatna alkalna hipotermalna oligomineralna voda. Cilj studije bio je da se ispitaju efekti unosa Prolom vode na serumske i urinarne vrednosti kalcijuma i magnezijuma, kao i na pH urina i bubrežnu mikrolitijazu. Multicentričnom prospektivnom studijom uključeno je ukupno 345 pacijenata koji su tokom 14 dana oralno unosili flaširanu prolom vodu u količini od 2,5 do 3 litra dnevno, uz praćenje u tri perioda. Prosečne vrednosti kalcijuma u serumu (mmol / l) nultog, 7. i 14. dana bile su: 2,24; 2,312 i 2,242, ponaosob. Prosečne vrednosti kalcijuma u urinu (mmol / l) nultog, 7. i 14. dana bile su: 1.046; 1,582 i 1,564, ponaosob. Prosečne vrednosti magnezijuma u serumu (mmol / l) nultog, 7. i 14. dana bile su: 0,89; 0,82 i 0,81, ponaosob. Prosečne vrednosti magnezijuma u urinu (mmol / l) nultog, 7. i 14. dana bile su: 1,09; 1,51 i 1,61, ponaosob. Srednje vrednosti pH u urinu bile su: 6,3 nultog; 5,9 sedmog i 6,8 četrnaestog dana. Svakodnevni unos 2,5-3 litra flaširane Prolom vode ima povoljan i antitilitogeni uticaj na kalcijum-oksalatnu i kalcijum-fosfatnu urolitijazu.