INVAZIVNA KANDIDIJAZA KOD PRETERMINSKOG NOVOROĐENČETA: PRIKAZ SLUČAJA - Milicevic, Aleksandar (Acta medicae Medianae, 2022)
Kandida je vodeći uzrok invazivnih gljivičnih infekcija kod hospitalizovane dece. Prika-zujemo autopsijski slučaj klinički neotkrivene neonatalne invazivne kandidijaze. Muško pre-terminsko novorođenče gestacione starosti 27 nedelja umrlo je 24 dana nakon porođaja sa kliničkom dijagnozom intrakranijalne i plućne hemoragije, lečeno surfaktantom, antibioticima i invazivnom mehaničkom ventilacijom. Histološki, mnogobrojne kolonije gljivica otkrivene su u krvnim sudovima, bubrezima, nadbubrežnim žlezdama, mozgu, tkivu endokarda i miokarda. U jetri je uočena centrolobularna nekroza.
Keywords: kandidijaza, invazivnost, preterminsko novorođenče