THE CHARACTERISTICS OF HOSPITALIZED MEASLES AFFECTED CHILDREN DURING THE 2017-2018 EPIDEMIC IN THE JABLANICA DISTRICT - Stojiljković, Marija G (Acta medicae Medianae, 2020)
Cilj ovog rada je da ispita kliničke i socio-epidemiološke karakteristike hospitalizovane dece obolele od malih boginja tokom epidemije 2017-2018 godine u Jablaničkom okrugu i da utvrdi uticaj socio-epidemioloških fakora na ozbiljnost oboljenja. Poseban cilj rada je da prikaže tretman malih boginja koji je primjenjivan u našoj ustanovi. Radi se o deskriptivnoj studiji preseka koja je uključila 55 obolela, hospitalizovana deteta na odeljenju pedijatrije Opšte bolnice Leskovac. Podaci su prikupljani iz medicinske dokumentacije i analizirani upotrebom deskrptivnih statističkih metoda. Uticaj ovih faktora na težinu bolesti među obolelom decom sa i bez komplikacija ispitivana je upotebom χ2 testa i t-testa. Statistički značajnim smatrano je p<0,05. Najpogođenija deca su bila između 0 i 12 meseci, 25 (45,45%). Bilo je 43 (78,18%) deteta romske nacionalnosti. Obolela deca su uglavnom živela u siromaštvu 34 (61,81%). Nevakcinisanih je bilo 46 (83,63%). Ozbiljne komplikacije su bile češće među mlađom decom, decom koja žive u siromaštvu i decom koja su obolela tokom zimskih meseci (p<0,05). Pneumonija je bila najčešća komplikacija, 24 (55,81%). Nije bilo letalnih ishoda. Kod sve hospitalizovane dece primenjivana je simptomatska i potporna terapija. Deca sa komplikacijama, u zavisnosti od komplikacije i njihove težine, tretirana su abtibiotskom (Ceftriaxon), kortikosteroidnom (Prednisolon), bronhodilatatornom (Aminofilin, ili nebulizovani Salbutamol) ili antikonvulzivnom terapijom (supozitorije Diazepama) terapijom. Razvoj i implementacija strategija u identifikovanju osetljivih individua i kreiranje specifičnih programa za njih u cilju zatvaranja imunoloških praznina neophodne su u eliminaciji svih infektivnih bolesti, uključujući i male boginje.