MORFOMETRIJSKA ANALIZA TKIVA DVOGLAVOG MIŠIĆA (MUSCULUS BICEPS) PACOVA AKUTNO IZLOŽENIH UGLJEN-TETRAHLORIDU - Antic, Milorad; Antic, Vladimir; Graovac, Ivana; Cukuranovic Kokoris, Jovana; Ilic, Ivan; Pavlović, Miljana; Zivkovic, Vladimir; Sokolovic, Dusan (Acta medicae Medianae, 2023)
Skeletni mišići čine oko 40% ukupne telesne težine i neophodni su za kretanje i držanje tela. U eksperimentalnim uslovima, blago oštećenje koje nastaje usled prekomerne proizvodnje reaktivnih vrsta kiseonika može se oponašati akutnim izlaganjem pacova ugljen-tetrahloridu. Cilj ove studije bio je da se morfometrijski procene promene koje se javljaju u dvoglavom mišiću pacova 24 sata nakon injekcije ugljen-tetrahlorida (CCl4). Uzorci mišićnog tkiva bicepsa, dobijeni od pacova iz kontrolne grupe i grupe oštećene CCl4, obojeni hematoksilinom i eozinom, korišćeni su za merenje površine mišićnih vlakana (MFA), perimetra mišićnih vlakana (B), kružnosti mišićnih vlakana (MFC) i zaobljenosti mišićnih vlakana (MFR). Dobijeni podaci upoređeni su korišćenjem Studentovog t-testa za dva nezavisna uzorka. Morfometrijskom analizom otkriveno je to da su parametri kao što su MFA, B i MFC statistički značajno izmenjeni (povećani) u grupi pacova izloženih CCl4. U isto vreme, MFR je ostao skoro identičan onom u kontrolnoj grupi. Dobijeni rezultati u saglasnosti su sa mikroskopskom analizom i prate obrazac edema tkiva. Ovi podaci mogli bi biti korisni u budućim studijama koje prate promene u skeletnim mišićima nakon primene CCl4.