UTICAJI ETANOLNOG EKSTRAKTA LISTA ANETHUM GRAVEOLENS L. NA KONTRAKTILNU AKTIVNOST IZOLOVANOG ILEUMA I TRAHEJE PACOVA - Kitić, Nemanja; Gočmanac Ignjatović, Marija; Kitić, Dušanka; Stojiljković, Nenad; Randjelović, Milica; Miladinović, Bojana; Branković, Suzana (Acta medicae Medianae, 2023)
Mirođija (Anethum graveolens L., Apiaceae) se vekovima koristi kao začin, ali i kao lekovito sredstvo za gastrointestinalne probleme u tradicionalnoj medicini. Cilj ove studije jeste da proceni efekte etanolnog ekstrakta lista Anethum graveolens L. (AGEE) na kontraktilnu aktivnost izolovanog ileuma, kao i traheje pacova. AGEE je dobijen ultrazvučnom ekstrakcijom iz osušenih i usitnjenih listova kultivisane mirođije. Ova studija pratila je efekte AGEE na spontane, KCl (80 mM), acetilholinom i CaCl2 indukovane kontrakcije izolovanog ileuma pacova, kao i kontraktilnu aktivnost izolovane traheje pacova indukovane karbaholom i KCl (80 mM). Rezultati pokazuju da AGEE indukuje statističi značajnu (p < 0,01) i kontrakciono zavisnu relaksaciju spontanih i indukovanih kontrakcija izolovanog ileuma. Takođe, AGEE statističi značajno (p < 0,01) umanjuje, proporcionalno primenjenoj koncentraciji, kontraktilne efekte karbahola i KCl na izolovanu traheju pacova. Naši rezultati pokazuju da AGE smanjuje kontraktilnost glatke muskulature izolovanog ileuma i traheje pacova.