FARMAKOKINETIKA INTRAVENSKE PRIMENE FENTANILA KOD DECE - Lilic, Jelena; Marjanovic, Vesna; Budic, Ivana; Mitić, Ivana; Zečević, Maja; Nedin Ranković, Gorana (Acta medicae Medianae, 2023)
Fentanil se obično koristi intrahospitalno za postizanje sedacije i analgezije kod dece. Cilj ovog pregleda jeste razjašnjenje farmakokinetičke aspekte intravenske upotrebe fentanila kod dece. Generalno, farmakokinetika leka je promenjena kod dece na svim nivoima, ali postoji značajna varijabilnost i između dece različitog uzrasta. Nakon intravenske primene leka, izbegavaju se poteškoće u vezi sa oralnim unosom i gastrointestinalnom apsorpcijom. Promene u distribuciji leka, metabolizmu i eliminaciji posledica su razlika u zapremini ekstracelularnog i ukupnog telesnog vodenog odeljka, perfuziji organa, acido-baznoj ravnoteži, permeabilnosti membrane i funkciji srca, jetre i bubrega. Ipak, najveći uticaj pripisuje se veličini tela. Deca su najugroženija populacija, pa je zbog toga od izuzetnog značaja da se fentanil dozira bezbedno, ali i efikasno. Uobičajena strategija doziranja zasnovana na težini možda nije uvek optimalna, zbog brojnih kovarijata farmakokinetike fentanila. U određenom kliničkom okruženju, pored skrivenih faktora, kao što su genetika, starost i gestacijsko doba, gojaznost i potencijalne interakcije sa lekovima, prvo se uzimaju u obzir.