KOMORBIDITET SINDROMA GUILLAIN−BARRE I INFEKCIJE VIRUSOM COVID-19 – PRIKAZ SLUČAJA I PREGLED LITERATURE - Damjanovic, Radomir (Acta medicae Medianae, 2023)
GBS je imunološki posredovana poliradikuloneuropatija koju karakteriše monofazni tok, a klinički pik dostiže unutar četiri nedelje od početka bolesti. Do sada je opisano nekoliko slučajeva GBS-a povezanog sa infekcijom izazvanom virusom COVID-19, nekoliko dana ili nedelja nakon početka respiratornih tegoba. Za razliku od toga, mi opisujemo slučaj akutne senzomotorne poliradikuloneuropatije, koja je praćena infekcijom izazvanom virusom COVID-19. Naš bolesnik uspešno je lečen intravenskim imunoglobulinima, dok je COVID-19 tretiran prema poslednjem kliničkom protokolu za lečenje bolesti izazvane ovim virusom. U ovom prikazu simptomi neuropatije imaju parainfektivni, a ne postinfektivni karakter, što je neuobičajeno za GBS.