ESTROGEN RECEPTOR AS A RESISTANCE MECHANISM TO TRASTUZUMAB - Cvetanovic, Ana S; Jovanovic, Bojan (Acta medicae Medianae, 2021)
HER2 pozitivi hormonosenzitivni (HER2+/HR+) karcinomi se od nedavno izdvajaju kao poseban entitet. Postoji pretpostavka da povišena ekspresija i/ili aktivnost estrogen receptora (ER) može predstavljati mehanizam izbegavanja ili alternativni put koji dovodi do rezistencije na anti HER2 terapiju. Ispitati ishod bolesti kao stopu kliničke koristi (CCR-Clinical benefit rate), vreme do progresije bolesti (PFS) i ukupno preživljavanje (OS) kako u celoj grupi pacijenata sa HER2 pozitivnim metastatskim karcinomom dojke lečenih sistemskom primenom trastuzumaba uz hemioterapiju tako i izmedju pacijenata sa različitim statusom hormonskih receptora HR+/HER2+ (ER+ i/ili PR+/HER2+) u odnosu na HR-/HER2+ (ER-/PR-/HER2+). Studijom je obuhvaćen 121 pacijent sa patohistološki verifikovanim HER2+ metastatskim karcinomom dojke koji su lečeni tokom 2017. godine primenom trastuzumaba sa hemioterapijom i praćeni sve do juna 2020.g Prosečna starost bolesnica bila je 55,45±9,83 godine. HR pozitivno je bilo 53.7% pacijentkinja, a HR- 46.3% pacijenktinja.Vreme do progresije bolesti se statistički značajno razlikuje u odnosu na status HR. Pacijenti sa HR- imaju duži PFS u odnosu na pacijente sa HR+ (15 meseci vs 8 meseci). Pacijenti sa HR- tumorima imaju za 62% niži rizik od progresije bolesti u odnosu na HR+ tumore (HR 0.382; 95%CI 0.261-0.558, p<0.001). Ukupno preživaljavanje se statistički značajno razlikuje u odnosu na status HR (p=0,034). Pacijenti sa HR- imaju duže preživaljavanje u odnosu na pacijente sa HR+ (43 meseci vs 35 meseci). Hormononesenzitivni imaju za 43% manji rizik od smrti u odnosu na hormonosenzitivne tumore (HR 0.576;95%CI 0.342-0.972, p=0.039). S obzirom da HR+/HER2 – tumori imaju lošiji ishod lečenja trastuzumabom buduća klinička ispitivanja bi trebalo da budu usmerena nakombinaciju hormonoterapije i anti HER2 terapije kod ovog podtipa karcinoma.