Očuvanje zdravlja tokom putovanja: Primeri iz srednjovekovnog medicinskog rukopisa Cantica Canticorum Avicenne Cum Commento Averrois - Grbavac, Branka; Dugac, Željko (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2026)
Ovaj rad ispituje srednjovekovne preporuke za održavanje zdravlja tokom putovanja, kako je zabeleženo u rukopisu Cantica canticorum Avicenne cum commento Averrois, koji se čuva u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebu. To je latinski prevod Avicenine poetske medicinske trakte Urjuza fi’l tibb (Pesma o medicini) praćen Averoesovim komentarom. Fokusirajući se na poglavlja koja pružaju praktične smernice putnicima, studija ispituje savete u vezi sa ishranom, higijenom, uslovima životne sredine i preventivnim medicinskim praksama za putovanja kopnom i morem tokom zime i leta. Ova uputstva se analiziraju u širem okviru srednjovekovne medicinske teorije, posebno humoralnog koncepta telesne ravnoteže. Rad takođe pozicionira Avicenine preporuke u odnosu na ranija medicinska zapažanja pronađena u Corpus Hippocraticum, ističući kontinuitete i razlike u percepciji putovanja kao potencijalnog zdravstvenog rizika. Analiza ilustruje kako su srednjovekovni medicinski autori sintetizovali drevno i arapsko medicinsko znanje sa praktičnim smernicama, naglašavajući značaj preventivnih mera i očuvanja zdravlja u predmodernim kontekstima putovanja.
Keywords: srednjevekovna medicina; rukopisi, medicinski; putovanja; Avicena; Averoes; Cantica canticorum Avicenne cum commento Averrois; Corpus Hippocraticum; humoralna teorija