O seksu u Hrvata: „Podaj Bože da mi dika može“ - Samaržija, Zdenko (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
Samo poneka ulica i to na periferiji slavonskih i baranjskih naselja nosi naziv po nekom liječniku ili prosvjetitelju dok su središnji trg i nekoliko ulica u središtu nazvane su po svecu zaštitniku, osivaču naselja, feudalcu ili pokojnom političaru, izuzev Kutjeva čije se središte zove Trg graševine, i Pleternice čiji trg nosi naziv Trg bećarca. Međutim, poistraživačima seksualnosti Hrvata dr. sc.  Salom(on)u Krausu, etnologu iz Pleternice, i dr. Ilijašu Abjaniću – Jakšinom, liječniku iz Starih Mikanovaca, ništa se ne zove, nema izloženog spomenika ili barem nekog znaka u javnom prostoru. Istrživanja seksualnosti u današnjem neokonzervativnom dobu je tabu i sve treba poduzeti da se takve znanstvenike zaboravi.
Keywords: istraživanje seksa i spolnih devijacija; dr. sc. Friedrich Salam(on) Kraus; dr. Ilijaš Abjanić - Jakšin