Zarazne bolesti, vera, sujeverje i kult svetog Haralampija - Pilipović, Radovan (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
Od prve polovine XVI i sve gotovo do sredine XIX veka prostor Balkanskog poluostrva, nastanjen Srbima, udarali su talasi smrtonosnih zaraza, najčešće kužnog tipa. Velika smrtnost i epifenomeni bolesti: strah, sakaćenje, gubitak bližnjih uticao je na socijalno-religijski konstrukt, postavljajući Crkvu u horizontalnu društvenu ravan i suočavajući je sa naročitim izazovima u procesu njenog misionarskog rada. Tražena zaštita od dejstva zaraza, jedna izražena molitvenost i naglašeni oblici pobožnosti uticali su i na oblikovanje kultova svetitelja. Ističe se kult Sv. Haralampija, ranohrišćanskog mučenika iz III veka, kao zaštitnika od kuge i zaraza čije je posredništvo prizivano i dodatno podsticalo slikoviti idejni svet nastao iz dogmatskih i liturgijskih tekstova i shodnih oblika ponašanja
Keywords: bolesti; prirodne katastrofe; glad; astronomske pojave; zaštitna moć svetiteljskog kulta; Sv. Haralampije