„Medicamenten-Kastens“ iz 1850. godine: „Medicamenten-Kastens“ from 1850. - Habek, Dubravko; Habek, Roko (Acta historiae medicinae, stomatologiae, pharmaciae, medicinae veterinariae, 2025)
U radu je prikazan sadržaj temeljne kutije lijekova „Medicamenten-Kastens“ iz 1850. godine za niže vojne postrojbe po originalnom dokumentu bečke dvorske kancelarije, uz raspravu. Sadržavala je 8 utenzilija za menzuraciju, izdavanje i aplikaciju ljekovitih tvari te 28 supstanci u obliku 22 „simplicia“ i 4 „composita“ te 2 baze za pripravke lijekova. Topikalni dezinficijensi i hemostiptici, ekspektoransi, analgospazmolitici, emetici, purgativi i digestivi iz sadržaja ove mobilne vojne ljekarne bili su sastavnica ondašnjih  farmakopeja, koje su bile proklamirane za područja Habsburške monarhije, pa tako i hrvatske krajeve.
Keywords: drugs; history of medicine; history of pharmacy; Croatia; 19th century; Habsburg Monarchy